SAĞLIKLI SALATANIN 7 ÖNEMLİ KURALI!
Rokasından kıvırcığına, domatesinden kuzukulağına, taze soğanından reyhanına ve daha birçoğuna…
Tarih: 9.10.2018 09:16:20

Rokasından kıvırcığına, domatesinden kuzukulağına, taze soğanından reyhanına ve daha birçoğuna…

Salata, besin değerleri açısından zengin güçlü silahşörleri, kendine has tadı ve rengiyle lezzetinin yanı sıra tam bir sağlık deposu. Ancak aman dikkat! Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, salata hazırlarken bazı kurallara mutlaka uyulması gerektiğini söylüyor. Aksi halde sağlık vadeden bu yeşilliklerin bir anda tehlikeli hale gelebildiğini belirten Evrim Demirel “Üstelik içine katılan soslar ile kilo almanıza bile neden olabiliyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, salatanın faydalarını ve sağlıklı salata hazırlamanın yollarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

  • Lezzet artırıcı soslardan kaçının

Bağırsak hareketlerini hızlandıran ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olan salata, vücudu toksik öğelerden temizleyerek yeniliyor. Aynı zamanda yüksek lif ve yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi de yaratıyor. Düşük kalorileri ile diyet yapanlar için de uzun süreli tokluk sağlıyor. Ancak, düşük kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmezi olan salata, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir! Salatanın üzerine koyacağınız soslar, içindeki pek çok katkı maddesinin yanı sıra yüksek kalorileri ile tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle salatanıza saf zeytinyağı ve limon, biraz da elma sirkesi ekleyip başka bir sos kullanmamakta fayda var.

  • Gelişigüzel yıkamayın

Salatalar, yüksek miktarda antioksidan ve lif içermeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor. Buna karşın yeşil yapraklı sebzeler; yapıları itibariyle birçok hastalık riski taşıyabiliyor. Bu nedenle, salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel temizlemek ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor. Örneğin; yiyeceklerin üretilmesi esnasında zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisitler iyi yıkanmadığında besinlerin üzerinde kalabiliyor ve buna bağlı olarak da insanda ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri mutlaka bekletin. Bir süre sonra kirli suyu döküp musluk altında teker teker tekrar yıkayın.

  • ‘Bahçe bunlar, doğal´ diye yanlış inanışa kapılmayın

‘Bahçe bunlar, doğal, temiz´ diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebiliyor ve böylece salata malzemeleri zararlı hale gelebiliyor.

  • Metal bıçak kullanmayın

Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor ki özellikle de küçük çocuklar, hamile ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.

  • Çok bekletmeyin

Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideali. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikleri ve salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın.

  • Kesme tahtasını temizleyin

Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir.

  • Önce yıkayıp sonra doğrayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, “Çiğ sebze ve salatalarımızı kesinlikle önce iyice yıkamalı, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğramalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanaklarımızı veya marullarımızı ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketmeliyiz” diyor.

xxxxxxxxxxxxxxxxx Kutu xxxxxxxxxxxxxxxx 

Salatanın güçlü silahşörleri

Roka

Turp

Dereotu

Maydanoz

Kırmızı/beyaz lahana

Tere

Domates

Salatalık

Sarı/yeşil/kırmızı renkli biber

Yeşil soğan

Semizotu

Kereviz

Pancar








Kaynak: Kardelen

Anahtar Kelimeler: SAĞLIKLI SALATANIN ÖNEMLİ KURALI
Okuyucu Yorumları (0 yorum)
Adınız Soyadınız *
Güvenlik *
Yenile
 
Yorumunuz *
Halitpaşa Gazi Fatih İlkokulu ve Nezir Pirnarcı Ortaokulu ‘Manisa kanım sana feda´ dedi
Halitpaşa Gazi Fatih İlkokulu ve Nezir Pirnarcı Ortaokulu ‘Manisa kanım sana feda´ dedi
Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türk Kızılay´ı Ege Bölge Kan Merkezi arasında imzalanan protokol ile ilki 2018-2019 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde gerçekleştirilen ‘Manisa kanım sana feda´ projesi tüm hızıyla devam ediyor.
Hamilelikte Doğru Beslenin Bebeğinizin Kalbini Koruyun
Hamilelikte Doğru Beslenin Bebeğinizin Kalbini Koruyun
Uzmanlar, her yıl doğan 1 milyon bebekten 8´inin kalp rahatsızlığı ile dünyaya geldiğini belirtiyor.
Üresin, Ani Hava Değişkenliklerine Dikkat!
Üresin, Ani Hava Değişkenliklerine Dikkat!
Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkan Dr. Tülay Ünlü, ani hava değişiminin nezle ve gribal enfeksiyonlara yol açtığına dikkat çekti.
HASTANE PERSONELLERİNE VEDA PROGRAMI
HASTANE PERSONELLERİNE VEDA PROGRAMI
Saruhanlı Devlet Hastanesinde, Uzm. Dr. İlkay Yüksel, Uzm. Dr. Emre Mandacı ve Dr. Mustafa Yorgancıoğlu ile Tıbbi Sekreter Bünyamin Bozkurt´un tayini çıktı.
Dr. Üresin´den ´Karbonmonoksit´ Zehirlenmesi Uyarısı
Dr. Üresin´den ´Karbonmonoksit´ Zehirlenmesi Uyarısı
Saruhanlı İlçe Toplum Sağlığı Merkezi başkanı Tülay Ünlü Üresin, havaların soğuması ve sert ‘lodos´ nedeniyle yaşanması muhtemel karbon monoksit zehirlenmesine karşı vatandaşları uyardı.
TÜRKİYE´DE HER YIL 160 BİN KİŞİ KANSERE YAKALANIYOR
TÜRKİYE´DE HER YIL 160 BİN KİŞİ KANSERE YAKALANIYOR
Modern çağın en sık görülen ve hayati riske neden olan hastalıklardan biri olan kanser, tüm dünyada hızla artıyor.
Okur, “Kış Aylarının Enerji Kaynağı Kuru Üzüm Tüketin”
Okur, “Kış Aylarının Enerji Kaynağı Kuru Üzüm Tüketin”
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur vatandaşlara sağlık yaşam ve tüketime katkı sağlamak amacıyla kuru üzüm tüketmelerini tavsiye ediyor.
Saruhanlı Belediyesinden Ücretsiz Sağlık Hizmeti
Saruhanlı Belediyesinden Ücretsiz Sağlık Hizmeti
Saruhanlı Belediyesi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü´nce ilçedeki bayanlar ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi´ne (KETEM) götürülerek kanser taramasından geçirildi. İlçede son bir ay içinde 9 mahalleden 326 kadına Ketem´e götürüldü.
AKILLI LENS UYGULAMASI İLE GÖRÜŞ KALİTESİ ARTIYOR
AKILLI LENS UYGULAMASI İLE GÖRÜŞ KALİTESİ ARTIYOR
Son zamanlarda adından sıkça bahsedilen akıllı lensler, görme sıkıntısı yaşayan hastalara konfor sağlıyor.
Verem Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır
Verem Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır
Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, erken teşhis ve tedavi ile Verem ‘Tüberküloz´ hastalığın toplumda yayılmasının önleneceğini söyledi.
SÜREKLİ ÜŞÜYORSA NEDENİ “HİPOTİROİDİ” OLABİLİR!
SÜREKLİ ÜŞÜYORSA NEDENİ “HİPOTİROİDİ” OLABİLİR!
Soğuk havada üşümek olağan bir durum kuşkusuz. Ancak çocuğunuzun soğuğa karşı tahammülü yoksa, sık sık üşüyorsa dikkat! Bunun nedeni hava ısısının düşük olması değil, çocuğun büyüme ve gelişiminde anahtar rol üstlenen tiroit hormonunun az salgılanması, bir başka deyişle “hipotiroidi” olabilir!
YANLIŞ PROBİYOTİK KULLANIMI HASTA EDİYOR
YANLIŞ PROBİYOTİK KULLANIMI HASTA EDİYOR
Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan ve bu sayede bağışıklığı olumlu yönde etkileyen mikoorganizmalara probiyotik adı veriliyor.
DOLAR
5.3141
EURO
6.0263
Güncel
Yaşam
Eğitim
Saglik
Magazin
Manisa için namaz vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsi
06:36 08:19 13:23 15:50 18:09 19:38
Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi
Başkasını düzeltmeniz için, önce kendinizi düzeltiniz!

HZ.ÖMER (R.A)
İtalyan bayrağının tasarımını Napoleon Bonaparte yapmıştır

İlginç Bilgiler
Ravza - Kabe

/resimler/2017-5/13/1344304004566.jpg  /resimler/2017-5/13/1347498852327.jpg

Domates Kabukları Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin

Domates Kabukları
Saruhanlı Lingleri

/resimler/2017-5/13/1515570830640.jpg    /resimler/2014-11/7/155009123.jpg    /resimler/2014-11/7/155305032.jpg   /resimler/2017-5/13/1506418944836.jpg  /resimler/2015-3/16/1636122607156.jpg

/resimler/2015-4/4/1022583075326.jpg    /resimler/2015-4/4/1033419962836.jpg    /resimler/2015-4/7/0822580347004.jpg   /resimler/2015-4/7/0827149570844.jpg  /resimler/2015-4/7/0844579279152.jpg

Videolar
Parti İlçe Teşkilatları

/resimler/2016-12/24/0957549496932.jpg /resimler/2016-12/24/0959409077707.jpg /resimler/2016-12/24/1002133424899.jpg /resimler/2016-12/24/1004065509887.jpg /resimler/2016-12/24/1006092750065.jpg

Sosyal Medyada Takip Edin

/resimler/2015-3/20/0925347922806.jpg  /resimler/2015-3/20/0927574175568.jpg /resimler/2015-3/20/0934034807724.jpg

 /resimler/2015-3/20/0935593872523.jpg /resimler/2015-3/20/0939453408170.jpg /resimler/2015-3/28/1514147754064.jpg